Monday, January 18, 2021
Home Entertainment VSCD kritisch op verdeling meerjarige subsidies

VSCD kritisch op verdeling meerjarige subsidies

0
22

LiveNieuws

10 augustus 2020, 08:27

Bron: iStock

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft zich kritisch uitgelaten over de verdeling van de meerjarige subsidies door het Fonds Podiumkunsten (FPK) en Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

“We hebben meer kwaliteit dan we ons denken te kunnen veroorloven. De verdeling van de meerjarige subsidies door het Fonds Podiumkunsten toont dat aan”, meldt de brancheorganisatie op de website. Het FPK is geadviseerd om 36 miljoen euro aan kwalitatief goede plannen van podiumkunstenaars te subsidiëren, maar het heeft slechts 21 miljoen euro beschikbaar.

“Dat is goed nieuws voor veel nieuwe talenten, die hun kans dik hebben verdiend. Maar tientallen gevestigde namen, zoals Orkater, Hotel Modern, Combattimento of Orkest de Ereprijs grijpen mis, en daarmee het publiek door heel het land dat hen graag ziet en hoort.”

Beperkte spreiding

Met de huidige verdeling van de gelden zou het Fonds Podiumkunsten bovendien de beperkte spreiding van podiumkunstenaars in Nederland verergeren, doordat ‘aanvragen uit de grote steden voorrang krijgen’. De branchevereniging ziet namelijk dat meer dan helft van het budget naar Amsterdam gaat.

“Desondanks herhaalt het probleem zich in Amsterdam, waar het Amsterdams Fonds voor de Kunst van de 45 goedgekeurde plannen er maar 28 kan honoreren. De op de Nederlandse podia geliefde kleinkunst krijgt een klap van het AFK.” Hiermee wordt verwezen naar de niet toegekende subsidieaanvragen van zowel de Kleine Komedie als het Amsterdams Kleinkunstfestival.

Volgens de VSCD is het geen bezuiniging, maar wel een verkeerde zuinigheid. “De Nederlandse podia kampen met de coronabeperkingen en vechten voor hun voortbestaan, opdat ze het publiek zowel nieuw en bewezen kwaliteit kunnen blijven bieden. Die is er voldoende, maar die moet dan ook de kans krijgen. Het publiek verlangt er naar, juist nu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here