Online editie Eurosonic Noorderslag trekt bezoekers uit 124 landen

0
21

De online editie van Eurosonic Noorderslag heeft volgens de organisatie alle verwachtingen overtroffen; zowel het festival- als conferentieplatform is wereldwijd bezocht door muziekliefhebbers en professionals uit 124 verschillende landen. Ingegeven door de huidige veiligheidsmaatregelen, vond de vijfendertigste editie van 13 tot en met 16 januari digitaal plaats.

“Ondanks dat de acts, publiek en muziekprofessionals elkaar niet live konden ontmoeten in Groningen, is het toch gelukt om de festivalervaring zo dicht mogelijk te benaderen met dagelijkse live-streams en konden professionals netwerken en elkaar ontmoeten in een virtuele omgeving. Daarmee bracht de online variant juist veel nieuwe mogelijkheden tot netwerken en was er voor de artiesten een vele malen groter bereik via de online kanalen van ESNS en de vele mediapartners, dan bij de live editie. Hiermee bleef de missie van ESNS ruimschoots gewaarborgd; het promoten en circuleren van nieuwe Nederlandse en Europese muziek”, aldus de organisatie.

Showcasefestival

Het digitale platform van het ESNS showcasefestival, dat in samenwerking met NPO 3FM is gebouwd, bood een podium voor live-sets van 189 acts uit 36 Europese landen. De shows, die dagelijks werden uitgezonden via vier kanalen, werden goed bekeken en het showcasefestival is uitgebreid verslagen door mediapartner NPO 3FM en Europese radiostations, verenigd in de EBU (European Broadcasting Union). In Nederland werd zaterdagavond een afsluitende twee uur durende uitzending gemaakt op NPO 3. Alle showcases zijn per direct online terug te kijken via 3fm.nl/esns.

De sets zijn in een korte periode in heel Europa opgenomen door de acts, in vele gevallen in samenwerking met de EBU, exportbureaus, popzalen en festivals, aangezien 34 Europese landen op dat moment in een lockdown verkeerden. Een groot aantal opnames van de Nederlandse acts zijn gemaakt in Groningen en daarmee is dit het eerste culturele evenement waarbij crew, artiesten en leveranciers vooraf zijn getest in een daarvoor opgerichte corona-snelteststraat.

Conferentie

De gevolgen van de COVID-19 pandemie zijn voor de muzieksector een ongekend grote klap gebleken. Daardoor bleek de behoefte om bij elkaar te komen en de noodzaak om dit onderwerp te bespreken groter dan ooit. Bijna 4.000 delegates – die op het platform meer dan 10.000 een-op-een online meetings aangingen – namen deel aan de conferentie met ‘The Road to Recovery’ als thema, met als doel het vertrouwen terug te winnen, de huidige crisis het hoofd te bieden en een constructieve bijdrage te leveren aan een nieuwe toekomst voor Nederlandse en Europese popmuziek.

In 66 panels door 274 sprekers is dan ook juist vooruit gekeken en de heropening van de live-muzieksector besproken. De panels ‘Successful Covid Festival Formats’, ‘Streaming is here to stay!’ en ‘Platform Workshops with Bandcamp & Spotify’ werden druk bezocht. Daarnaast was er veel interesse voor de keynote interviews met Wendy Ong (manager Dua Lipa), Scott Cohen (Warner Music) en Neil Warnock (UTA).

Awards

Naast het muziek- en conferentieprogramma werden tijdens Eurosonic Noorderslag ook verschillende awards uitgereikt, waaronder de Music Moves Europe Talent Awards 2021. De winnaars zijn Inhaler (ie), Julia Bardo (it), Lous and the Yakuza (be), Melenas (es), Rimon (nl), Sassy 009 (no), Vildá (fi) en Alyona Alyona (ua). De laatstgenoemde won eveneens de Public Choice Award 2021.

Ook werd een nieuwe stimuleringsprijs op Noorderslag uitgereikt voor Nederlands talent, ESNS Kickstart. Deze award is opgezet door Buma Cultuur en Dutch Music Export en is bedoeld om een impuls te geven aan de ontwikkeling van de carrières van nieuw Nederlands talent. De prijzen zijn in de NTR tv-uitzending uitgereikt door de mediapartners van ESNS aan talenten Froukje(NPO 3FM), Joya Mooi (NPO Radio 2 Soul & Jazz) en Yssi SB (FunX). Aan elke act is een cheque van € 5.000,- overhandigd.

Het tv-programma Beste Zangers is de winnaar van de Pop Media Prijs 2020. De prijs, mede mogelijk gemaakt door SENA performers, werd zaterdag uitgereikt op ESNS. Volgens de jury zetten de makers de muziek centraal in het tv-programma; “waar het om liedjes en niet de beroemdheid van een artiest gaat”.

Het Pop Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds, ter waarde van €10.000, ging naar zangeres S10. “Het groeiproces dat S10 in korte tijd heeft doorlopen is indrukwekkend. Met het Cultuurfonds Pop Stipendium kan zij verdieping aanbrengen in haar eigen muzikale ontwikkeling en werken aan haar bekendheid buiten Nederland”, aldus de jury die het stipendium toekende.

Het bericht Online editie Eurosonic Noorderslag trekt bezoekers uit 124 landen verscheen eerst op Entertainment Business.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here