Coronabesmetting Back 2 Live heeft geen gevolgen voor komende edities

0
14

Zondagochtend werd bekend dat er na Back 2 Live, het eerste Fieldlab-event in Beatrix Theater Utrecht, een medewerker positief op corona is getest. De geplande Fieldlab-onderzoeken bij andere events gaan gewoon door.

Afgelopen weekend deed Fieldlab onderzoeken bij een cabaretvoorstelling en een voetbalwedstrijd. Op 6, 7, 13 en 14 maart staan events gepland in respectievelijk Ziggo Dome en op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Een woordvoerder laat weten dat de besmetting bij Back 2 Live ‘geen gevolgen’ heeft voor deze events. “Vooralsnog hebben we een melding waarbij het zeer waarschijnlijk is dat de besmetting voor het event, maar na de verplichte test van zaterdag, heeft plaats gevonden.” Eergisteren (zaterdag) konden bezoekers zich opnieuw laten testen op corona. Die cijfers zijn nog niet bekend. We kunnen in de loop van vandaag waarschijnlijk meer zeggen over die resultaten.”

Drie bubbels

Vorige week maandag werd voor 500 professionals Back 2 Live georganiseerd, een congres dat deel uitmaakt van de pilot events van Fieldlab Evenementen. De inzet was om samen met de regering te onderzoeken of een congres in coronatijd veilig te organiseren is. Zes aanwezigen, onder wie twee journalisten en een lid van de organisatie, kregen vorige week via de Coronamelder-app een melding dat dat ze langer dan een kwartier in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon. Toegang tot Back 2 Live was enkel mogelijk met een aantoonbare negatieve coronatest. Nu blijkt dat een medewerker toch besmet was met het virus. Na het evenement heeft deze persoon zich laten testen omdat hij of zij klachten kreeg. De organisatie denkt ‘dat deze persoon al voor zaterdag, de dag waarop de testen werden afgenomen, het virus opliep, maar op het moment van de test nog niet aantoonbaar besmettelijk was’. Het is niet bekend of de medewerker in aanraking is geweest met bezoekers van het event.

Back 2 Live was opgedeeld in drie zogeheten bubbels, die niet met elkaar in aanraking zijn gekomen. Iedere bubbel had bijvoorbeeld een eigen ingang en toiletten. Medewerkers vielen niet binnen de bubbels maar droegen allemaal een mondkapje en hielden zich aan de anderhalve meter afstandsregel. Aan RTV Utrecht, wiens journalist een melding van de Coronamelder-app ontving, meldt hoofdonderzoeker van Fieldlab Andreas Voss dat ‘het niet gaat om dit ene geval, maar om die 500 mensen’. De verslaggever van RTV Utrecht zat volgens het kanaal in een bubbel waar mensen geen afstand hoefden te houden, of mondkapjes hoefden te dragen en handen mochten schudden. Vos verwacht dat eventuele besmettingen binnen de bubbels blijven. “Als minder dan één op de honderd mensen er met een coronabesmetting uitkomt, is het experiment geslaagd.”

Het bericht Coronabesmetting Back 2 Live heeft geen gevolgen voor komende edities verscheen eerst op Entertainment Business.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here