Column: Apple Store versus de entertainmentretail: 1-0

0
14

Oud-hoofdredacteur Entertainment Business Jeroen van Trierum is een enorme vinyl-, film, en stripliefhebber. Regelmatig laat hij voor Entertainment Business zijn licht schijnen over diverse gebeurtenissen en ontwikkelingen binnen de entertainmentsector.

De kogel is door de kerk. Nederland blijft nog drie weken in een lockdown. Het nieuws is door veel entertainmentretailers hoofdschuddend en met een diepe zucht ontvangen. Nog minstens 26 dagen een gesloten winkel en in veel gevallen beduidend minder omzet. De uitzonderingen zijn essentiële winkels én de Apple Store.

Na de persconferentie liep ik over het Leidseplein in Amsterdam. Dat het extreem rustig was, viel me nauwelijks meer op. De rij voor de Apple Store wel. Vier of vijf mensen, netjes op de aangegeven 1,5 meter afstand, wachtend tot ze één voor één de winkel in mochten. Opvallend, want is de Apple Store een essentiële winkel?

Feit is echter dat zij gewoon open zijn en mijn plaatselijke platenwinkels niet. Online meldt het concern dat het de deuren geopend heeft voor ‘genius-ondersteuning’ en zich ‘in de rest van de winkel richt op persoonlijke een-op-een-service’. Als klap op de vuurpijl stelt het dat er in de Apple Stores ‘minder producten zijn gepresenteerd, zodat klanten tijdens het winkelen onderling een veilige afstand kunnen bewaren.’

Zouden er andere regels gelden voor een wereldwijd opererend miljoenenconcern dan voor de plaatselijke platenzaak? Ja dus.

Ben ik de enige die dit soort acties ziet als een opgestoken middelvinger naar andere middenstand? Vreemd genoeg lijkt niemand zich hierover te bekommeren, ook de controleurs of de politie lijken dit geen probleem te vinden. Dit terwijl ik verschillende retailers ken die afgelopen weken zijn aangesproken omdat zij het afhaalprincipe (klant doet een bestelling, komt naar de winkel, pakt buiten de tas en betaalt met mobiele pin) hanteerden. Het opzoeken van de randen van de wet is ook in dit geval niet goed te praten, maar blijkbaar is dit makkelijker voor grote namen als Apple.

Ben ik de enige die dit soort acties ziet als een opgestoken middelvinger naar andere middenstand?

Tijdens de Belgische lockdown mochten winkels twee middagen in de week open voor het ophalen van bestellingen. Dit afhaalprincipe werkte daar goed als een kleine pleister op een grote wond. Waarom de Nederlandse regering niet een soortgelijk principe toeliet is onbegrijpelijk. Het uitblijven hiervan werkt illegale initiatieven in de hand en belangrijker: dit kan voor veel ondernemers het verschil zijn tussen een droge of belegde boterham. Midden december kopte de winkeliersvereniging INretail al dat dit ‘honderd procent coronaproof georganiseerd kan worden’.

Het online verkopen van fysieke lp’s, cd’s, games of accessoires is door de lockdown en de pandemie gemeengoed geworden. Veel retailers merken echter dat de rek eruit is. Grote spelers en retailers met een lokale functie lijken onverminderd door te verkopen. Is er meer concurrentie in de buurt, dan wordt het een stuk moeilijker. Daarnaast zijn er ondernemers die buiten de steunmogelijkheden vallen en zorgen maandelijkse terugkomende lasten als huur en inkoop van nieuwe muziek of games ervoor dat de situatie steeds moeilijker wordt.

Het blijft een moeilijke spagaat. Aan de ene kan wil ieder weldenkend mens dat corona zo spoedig mogelijk de kop wordt ingedrukt, aan de andere kant is geld verdienen om voort te bestaan ook essentieel. Ik ben benieuwd hoe de wereld er over drie weken uitziet en welke sporen de klappen nalaten die de muziek- en gameverkopers nu opnieuw aan het incasseren zijn. En die sporen zijn er gegarandeerd. Dat maakt het feit dat je een nieuwe iPhone gewoon in de Apple Store kunt halen en de nieuwe McCartney enkel online bestellen, extra zuur.

Op de vraag of de Amsterdamse Apple Store een speciale ontheffingsvergunning heeft gekregen, werd geen duidelijk antwoord gegeven. Aanvullend commentaar wordt verwerkt in deze tekst.

Het bericht Column: Apple Store versus de entertainmentretail: 1-0 verscheen eerst op Entertainment Business.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here